Udruzenje gradjana
,,Prijatelji Ivanjice''

dobrodosli sna zvanican internet portal udruzenja

VOLONTERIZAM

Volonterizam je mobilizacija i angazovanje pojedinaca i grupa koji dobrovoljno pristaju da pruzaju usluge odredjenoj populaciji, uz adekvatnu selekciju i pripremu. Volonterizam je zasnovan na idejama samopomoci, uzajamne pomoci i filantropije. Najcesce se sprovodi u verskim, humanitarnim, socijalnim kao i nevladinim organizacijama. Volonteri se vode kao neprofesionalci, ali uz dobru selekciju, pripremu, superviziju i fidbek mogu postici znatni stepen profesionalizma.

VOLONTER

Volonter, rec latinskog porekla koja po savremenom shvatanju oznacava osobu koja sopstvenom voljom (dobrovoljno), individualno ili organizovano, pruza svoje usluge onima kojima su neophodne, bez materijalne nadoknade koja prevazilazi troskove pruzanja usluga. Sirok dijapazon motiva zbog kojih se neko odlucuje za volonterski rad zahteva sistematican i strucno vodjen proces, kako bi usluge volontera bile najcelishodnije sa stanovista interesa korisnika i samog volontera.

Mozete volontirati kod nas. Budite volonter u nasoj organizaciji i tako ucinite nesto korisno za lokalnu zajednicu. Volontiranje u nasoj organizaciji se vrsi u skladu sa Zakonom o volontiranju vlade Republike Srbije, postujuci sva prava volontera.